Kültür kavramı altında gerçekleşen tüm faaliyetlerin ortak zemini olmayı hedefleyen TÜBA-KED, ilke olarak, dönem ve coğrafi bölge sınırlaması olmaksızın aşağıda sıralanan temel alan ve alt çalışma sahaları konusunda yapılan çalışmalara zemin oluşturmaktadır.
Kültürel mirasın belgelenmesi, tanıtımı ve yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 2003 yılında yayımlanmaya başlayan TÜBA-KED, her türlü maddi kalıntı, kültürel peyzaj, dekoratif sanatlar, doğal çevre, sözlü gelenek ve anlatımlar, gösteri sanatları, inançlar, ritüeller, şölenler, doğa ve evrenle ilgili toplumların belleklerinde yer etmiş olay ve uygulamalar olmak üzere sayısı daha da arttırılabilecek her türlü somut ve somut olmayan değerleri içeren uluslararası hakemli bir dergidir.
Kültür kavramı altında gerçekleşen tüm faaliyetlerin ortak zemini olmayı hedefleyen TÜBA-KED, ilke olarak, dönem ve coğrafi bölge sınırlaması olmaksızın aşağıda sıralanan temel alan ve alt çalışma sahaları konusunda yapılan çalışmalara zemin oluşturmaktadır:
• Arkeoloji,
• Sanat Tarihi,
• Kırsal ve Kentsel Mimari,
• Kırsal ve Kentsel Peyzaj,
• Kültürel Peyzaj,
• Kentsel Arkeoloji,
• Endüstriyel Arkeoloji,
• Etnografya,
• Etnobotanik,
• Jeoarkeoloji,
• Tarih.
Ayrıca toplulukların, grupların ve bireylerin kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araç-gereçler ile kültürel mekânlar gibi farklı ölçek ve nitelikteki kültürel mirasa yönelik her türlü belgeleme, envanter ve sözlü tarih çalışmaları derginin kapsamı içindedir. Bununla birlikte dergimiz, kültür kavramı içinde tespit edilen tüm uygulamaların korunması, onarımı, sergilenmesi, topluma kazandırılması ve kültür sektörü olarak değerlendirilmesine yönelik proje ve fikirlere açık olup bu alanlarda bir forum oluşturma işlevini de üstlenmiştir.
TÜBA-KED Dergisi, Türkiye Bilimler Akademisi’nin süreli uluslararası hakemli dergisidir. Dergide Türkçe ve İngilizce yazılmış makaleler yayımlanabilir. TÜBA-KED’de yayınlanacak makaleler metin ve görseller dahil olmak üzere 25 sayfa sayısını geçmemelidir. Ancak editör kurulu veya danışma kurulu çalışmanın niteliğini kaybetmeden boyutu ile ilgili görüş belirtebilir.
TÜBA-KED dergisine gönderilen tüm makalelerin iThenticate programı ile benzerlik raporları oluşturulur ve ilgili kurullar tarafından incelemeye alınarak yayım etiği ve intihal açılarından değerlendirildikten sonra hakem sürecine alınabilir.
Yazılar aşağıdaki başlıklarda yer alan açıklamalara uygun hazırlanmalıdır.
TÜBA-KED’e yapılacak başvurunun; Başvuru Mektubu, Başlık Sayfası, Özet, Ana Metin, Görseller ve Ekler’i içerecek şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ana metin ve özet dosyalarında yazar(lar)ın kimliği kör hakem sürecine uygun olarak gizli tutulacaktır. Ancak, yazarların da hakem incelemesi süreci öncesinde çalışmalarında kimliklerini beyan edecek bilgi, belge ve beyanlardan kaçınmaları, gerekirse bu tür bilgileri hakem süreci sonunda ilave etmeleri beklenmektedir.
TÜBA-KED Dergisinde yayınlanacak yazıların hazırlanmasında, aşağıdaki kurallar dışında, sosyal bilimler alanında yaygın kullanılan Amerikan Psikologlar Birliği’nin (APA) önerdiği ortak kurallar (APA 7) geçerlidir (www.apastyle.org).
Başvuru Mektubu
TÜBA-KED Editör Kurulu’na hitaben hazırlanacak mektupta; çalışmanın daha önce yayımlanmadığı, başka bir yerde değerlendirme sürecinde olmadığı, özgün bir çalışma olduğu, bilimsel normlar ve etik kurallara uygun hazırlandığı açıkça beyan edilmeli ve yazar(lar) tarafından imzalanmalıdır.
Başlık Sayfası
Başlık, çalışmanın içeriğini açık ve anlaşılır şekilde yansıtmalı ve büyük harflerle Türkçe ve İngilizce Times New Roman, kalın, 20 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Başlık sayfasında yazarların adı, soyadı, unvanları, kurum ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Çalışmanın aldığı destekler, lisansüstü tezlerden üretilmiş ise tezin bilgisi ve yazışmadan sorumlu yazar bilgisi verilmelidir.
Özet ve Anahtar Kelimeler
Türkçe ve İngilizce özetler Times New Roman, 10,5 punto büyüklüğünde hazırlanmalıdır. Özet dosyasında yazar isimleri olmamalıdır. Özet; çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini, sonuçlarını, öne çıkan yanları ve özgün değerini yansıtacak şekilde 250 kelimeyi geçmemelidir. Çalışmanın içeriğini yansıtan en az 5 en çok 7 anahtar kelime belirlenmelidir.
Ana Metin
Ana Metin; Times New Roman, 10,5 punto büyüklüğünde ve aşağıda “Makalenin Fiziksel Özellikleri” başlığı altında sıralanan özelliklere uygun hazırlanmalıdır. Ana metinde yazar ismi ve/veya yazar kimliği yer almamalıdır.
Tablo, Şekil ve Görseller
Yazıda yer alan tablo, şekil, fotoğraf gibi tüm görsel malzemeler ayrı dosyada yazıda yer alan sıralamaya uygun olarak gönderilmelidir. Yazıda yer alan tüm görsellerin kaynaklarının verilmesi zorunludur. Kullanım izinlerinin alınması ise yazar(lar)a aittir. Yazarlara ait olmayan görsellerin kullanım izinleri yazı yayıma kabul edildiğinde yazar tarafından beyan edilmelidir.
Atıf ve Kaynakça
Metin içi göndermeler tam metnin dilinde ve o dilin kaynak gösterme usul ve esaslarına uygun olmalıdır. TÜBA-KED iki tür kaynak gösterme tekniğini kullanmaktadır. Buna göre; atıf, yalnızca yayına ya da yayındaki sayfa ya da sayfalara ise ilgili satır ya da paragrafın sonunda örnek kaynak gösterme esasları doğrultusunda olmalıdır. Açıklama gerektiren ya da açıklamalı göndermeler metin içinde numaralandırılmalı ve klasik dipnot düzeninde ilgili sayfanın altında verilmelidir. Açıklamalı dipnotun kaynak bilgisi ise dipnotun sonunda yine metin içi atıf tekniğine uygun verilmelidir.
1. Metin içi gönderme:
Metin içi gönderme, gerek görülen yerde (satır arası, cümle sonu ya da paragraf sonu) parantez içinde soyadı basım yılı ve varsa sayfa numarası ile verilir. Ör: (Kafadar, 2017, s.101). Kaynak iki yazarlı ise soyadların arasına “ve”, 3 veya daha fazla yazarlı ise virgül konulur. Atıf eğer birden çok sayfaya gönderme yapıyorsa ve sayfalar takip eden sayfalar ise araya tire (18-25), takip etmeyen sayfalar ise araya virgül ( 3,6,45) koyulmalıdır.
2. Referans künyesi
Referans künyelerinde, metin içi gösterim tekniğine uygun olması ve kaynağa daha kolay ulaşılması için aşağıdaki dizilim şeması uygulanmaktadır.
Yazar adı bilgisi ile yayımlanma tarihi ilk satırda, (sırasıyla) yayın adı, yayımlandığı yer (kitap, armağan, dergi vb. varsa cilt ve sayı bilgileri ile), basıldığı yer, basım evi (varsa) ve sayfa bilgisi ikinci satırda yer almalıdır. Örnek uygulamalar için lütfen derginin yayımlanmış sayılarına bakınız.
Makalenin Fiziksel Özellikleri
Belgenin Şekli: Teslim edilecek dokümanlar (.doc veya .docx) uzantılı Word belgesi olmalıdır
Metinde kullanılacak yazı tipi: Times New Roman
Ana metinde kullanılacak harf boyutu: 10,5 punto
Dipnotlar bölümünde kullanılacak harf boyutu: 9 punto
Sayfa boyutu ve kenar boşlukları: Din A4 boyutundaki sayfada, solda 2,5 cm, sağda 2 cm, üstte 2 cm ve altta 2 cm boşluk bırakılmalıdır.
Satır aralığı: Tek aralık.
Paragraf aralığı: 0.6 nk.
Paragraf başı: Metnin tamamı sola blok olarak yazılır, sağ yan serbest bırakılır.
Bilimsel Çalışmaların Genel Düzenleme Esasları
Çalışmanın ana dili başlığı: Sözcükler tüm harfleri büyük, times new roman ve 20 punto olarak yazılır.
Yazar adları: Çalışma başlığının altında, adının baş harfi büyük, soyadının tamamı büyük harflerle 12 punto, kalın olarak yazılır.
Metin içindeki başlıklar: Metin içindeki başlıklar punto ve nitelikleri ile birbirinden ayırt edilir. Genel olarak ara başlıkların sırası ve biçimi aşağıdaki gibidir.
1. düzey başlıklar: TIMES NEW ROMAN, 12 PUNTO, KALIN/BOLD, KAPİTAL/BÜYÜK HARFLERLE YAZILIR.
2. düzey başlıklar: TIMES NEW ROMAN, 12 PUNTO, İNCE/NORMAL, KAPİTAL/ BÜYÜK HARFLERLE YAZILIR.
3. düzey başlıklar: Times New Roman, 12 Punto, İnce/Normal, Küçük Harflerle, Yalnızca Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük Olarak Yazılır.
4. düzey başlıklar: Paragraf başı konumundadır. Times New Roman, 12 punto, ince/normal, küçük harflerle eğik/italik olarak yazılır.
Ekler: Yazarın, çalışmanın içinde, sayfa aralarında yer vermek istemediği eklere (tablo, şekil, envanter listesi, katalog vb.) rapor ana metninin ardından, yeni bir sayfadan başlamak kaydıyla ayrı bölüm olarak ve EK 1, EK 2 biçiminde numaralandırılarak yer verilir. Ek bölümlerin başlıkları yukarıda açıklanan 1. düzey başlıklarla aynıdır.
Görseller
Bilimsel çalışmanın ana metni ile çalışma kapsamında yer alan tüm tablo ve görseller ilişkili olmalı, metne katkısı olmayan görsel ya da belgelere yer verilmemeli, metin, metin içinde yapılacak görsel atıflarıyla desteklenmelidir.
Bilimsel çalışmalara ilişkin tüm görsel malzeme (fotoğraf, şekil, levha vb.) metin içinde (arasında) ilgili alanda değerlendirilecektir. Ancak yazarın önerisi doğrultusunda söz konusu görsellerin metin sonunda da değerlendirilmesi mümkündür. Bu durumda görseller, görseller bölümünde yer alır. Bu bölüm, bilimsel çalışmanın ana metin, notlar, kaynakça ve ekler (envanter listesi ve 1 A4 sayfadan daha uzun çizelgeler vb.) bölümlerinin ardından gelen son bölümüdür.
Tüm görseller kendi içinde olmak kaydıyla birden başlayarak kesintisiz sıra numarası alır. Fotoğraf, şekil ya da levha numarası kendi içinde sıralanmalı diğer görsellerle karıştırılmamalıdır. Bir grup fotoğraf bir levha içinde kullanılacaksa levha içinde yer alan fotoğraflar 1’den ya da A’dan başlamak üzere bağımsız numaralandırılmalı, gerektiğinde levhadaki herhangi bir görsele metin içinde gönderme yapılabilmelidir (Ör: LEV. 1, Foto. 5).
Görseller şu şekilde tanımlanır:
• Fotoğraf makinası aracılığıyla oluşturulmuş görüntü içerikli tüm görseller (buna bir ressamın fotoğraflaştırılmış resmi de dahil) ilgili görselin altyazıda Fotoğraf kelimesi ile metin içinde Foto. kısaltmasıyla tanımlanır.
• Çizim haline dönüştürülmüş yani elde ya da bilgisayar ortamında çizgisel hale getirilmiş her türlü çalışma (harita, plan, kroki, cephe çizimi, kesit, detay çizimler vs.) altyazıda Şekil kelimesi ile metin içinde Şek. kısaltması ile tanımlanır.
• Elde ya da bilgisayar ortamında oluşturulmuş tablo ve grafikler altyazıda Çizelge kelimesi ile metin içinde Çize. kısaltması ile tanımlanır. Bilimsel çalışmaya ilişkin tüm tablo/çizelge ve grafikler ölçüleri A4 sayfa boyutunu aşmıyorsa metin içinde (sayfa tasarımının elverdiği ölçüde ve konumda) yer verilir. Boyutu bir sayfayı aşan tablolar / çizelgeler metnin sonunda ekler bölümünde yer alır.
• Birden çok fotoğraf, şekil ve çizelge barındıran sayfa boyutundaki gruplamalar için altyazıda Levha kelimesi metin içinde Lev. kısaltması kullanılır.
Altyazılar: Tüm görsellerin alt yazıları, görseli ifade edecek şekilde tam ve yeterli bilgi içermelidir. Bilimsel çalışmalara ilişkin görsellerin alt yazıları; yazı Türkçe ise Türkçe ve İngilizce, farklı bir dilde hazırlanmışsa yazıldığı dil ve Türkçe olarak ifade edilmelidir.
Bilimsel Çalışmanın Teslim Şekli
Bilimsel çalışmalar, ön inceleme ve hakem süreci için ekleri de içerecek şekilde elektronik ortamda kabul edilir.
Basım kararı alınan çalışmalar için: Tüm fotoğraflar, çizim, harita vb. görseller en az 300 dpi olmak kaydıyla .jpeg veya .tiff formatında ayrı dosyalar halinde teslim edilmelidir.
Editör
Dergiye gönderilen makaleler, editörler tarafından yazarların ırk, etnisite, cinsiyet, dünya görüşü ve inançlarından bağımsız olarak değerlendirilir. Hakemlerin değerlendirdiği yazılara ilişkin detaylı ve yapıcı değerlendirmeler yaparlar. Dergide, hakem değerlendirmesine gerek görülmeksizin yayımlanan içerikler arasında etkinlik değerlendirmeleri gibi yazılar da bulunabilir. Editör, başvurulan makalenin derginin hangi kategorisi altında yayımlanabileceği konusunda yorum ve öneri sunabilir; ancak nihai karar, yazar ve/veya editöre aittir.
Hakem sürecine girecek makalelerde editörler, yazar ve hakem arasındaki iletişim kişisi olma sorumluluğuyla hareket eder. Hakemlik sürecini, makalenin dergiye ulaşma tarihinden yayın aşamasına kadar akademik nezaketle her aşamayı titizlikle belgeleyerek yürütürler. Değerlendirme süreci ile ilgili olarak, her bir makale için değerlendirme adımlarını hesap vermekten çekinmezler (yazarın ve hakemin kişisel haklarını ve derginin mahremiyet ilkelerini gözetmek kaydıyla).
Değerlendirmeye alınan makale için iki hakemin farklı görüş bildirmesi durumunda editörler, üçüncü bir hakemin değerlendirmesine başvurmalıdırlar.
Editörler, çıkar çatışması içinde iseler veya çıkar çatışmasına neden olabilecek ilişkiler içindelerse, bu durumu açıkça belirtmeli ve editörlük görevinden çekilmelidirler. Editör kadrosu, finansal çıkarlarını veya diğer çatışmalarını bildirmeli ve çıkar çatışması söz konusuysa editörlük görevinden ayrılmalıdır. Editör kadrosu, değerlendirilen bir makaleden elde edilen bilgileri kişisel çıkar için kullanmamalıdır.
Editörler, yayınlanmış bir makalede çalışmayı veya önemli bölümlerini geçersiz kılan, intihal içeren veya etik dışı bir durum içeren bir hata tespit ederlerse makaleyi geri çekebilirler. Geri çekilme durumunda, editörler makalenin geri çekildiğini açıklayan bir ifade ve geri çekilme nedenini içeren bir açıklama yayınlamalıdır. Ayrıca, orijinal makale ve geri çekilen versiyon arasında bağlantı kuran bir link de sağlanmalıdır. Bu sayede tüm okuyucular bu bilgilere çevrimiçi platformlarda kolayca erişebilir.
Yazar
TÜBA-KED Dergisi, yayınlanan bilimsel çalışmaların güvenilirliğini ve bütünlüğünü korumak için titiz yazarlık kriterlerine bağlı kalmaktadır. Yazarlık için uygunluk, araştırma çalışmasının konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunmaya bağlıdır. Editör ekibinin üyeleri genellikle dergide yayın yapmazlar. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, yayın kurulunda yer alan kişinin metnine titiz ve tarafsız bir hakem değerlendirme süreci uygulanır. Gönderilen makaleler diğer makalelerle aynı incelemeye tabi tutularak adalet, şeffaflık ve yüksek yayıncılık standartlarının korunması sağlanır. Yazarların, makalenin taslağının hazırlanmasına veya eleştirel incelemesine aktif olarak katılmaları ve gönderilmeden önce son versiyonu toplu olarak onaylamaları beklenir. Çalışmanın doğruluğu ve özgünlüğüne ilişkin kamusal sorumluluk, her bir yazarın hesap verebilirliğini sağlayan önemli bir husustur. Dergi, yazarlık kriterlerini karşılamayan ancak yine de makaleye katkıda bulunan kişilerin teşekkür bölümünde belirtilmesini teşvik eder. Yazarlıkla ilgili herhangi bir anlaşmazlık veya endişe, editörlük ofisimiz tarafından derhal ele alınmaktadır. Bu politika, şeffaflık, adalet ve etik yazarlık uygulamalarını teşvik etmeyi ve bilimsel yayıncılıkta en yüksek standartları sürdürme taahhüdümüzü güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede TÜBA-KED Dergisi, dergi konu ve kapsamı ile uyumlu ileri bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanan çalışmalara yer vermektedir. Çalışmaların metodolojik açıdan yetkinliğinin yanı sıra alana özgün ve yeni katkılar yapması temel yayıncılık kriteridir.
Yazarların akademik, etik ve sosyal sorumluluğu bulunmaktadır. Aşağıda belirtilen kurallara uymak yazarın sorumluluğundadır:
• Yazarlar, derginin belirlediği temalı sayısına birden fazla makale başvurusu yapamazlar.
• Makale başvuru tarihleri, ilgili sayının yayım hazırlığı aşamasındaki çağrı metninde belirtilir. Başvuru tarihinden sonra gelen makale başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
• Yazarlar, gönderdikleri makalelerde intihal, emek hırsızlığı, usulsüz referans gösterme, referans unutma, burs ve destek kurumlarının adını anmama gibi etik ihlallerden kaçınmalıdır. Aksi takdirde makale reddedilir.
• Çalışma veya araştırma desteği alan yazarlar, makalelerinde bu kaynağı belirtmelidir.
• Yazarlar, yazı başvurusu yaparken Telif Hakkı Devri ve Çıkar Çatışması Bildirimi Formu'nu imzalayarak sisteme yüklemelidir.
• Yazarlar, yayımlanması talebiyle teslim ettikleri çalışmalardaki fikir ve ifadelerin daha önce başka bir yerde kullanılmamış olmasından sorumludur. Eğer kullanıldıysa, gerekli atıflar yapılarak belirtilmelidir.
• Yazarlar, gönderecekleri yazıların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olduğunu ve değerlendirme aşamasına alınmadığını taahhüt eder.
• Yazarlar, çalışmanın geçerlilik ve etik konularında hesap verebilir olmalıdır.
• Birden fazla yazarın katkıda bulunduğu çalışmalarda isim sıralaması, yazarların ortak kararı olmalıdır.
• Yazarlar, makalede aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmemeli ve gerekçeli bir şekilde yazar sıralamasında değişiklik taleplerini açıklamalıdır.
• Yazarlar, makalelerinin yayınlanmasından sonra hataları veya yanlışlıkları derhal dergi editörlerine bildirmelidir.
• Yazarlar, aynı makaleyi uygun gerekçe olmaksızın izin almadan veya çapraz referans olmaksızın birden fazla dergide yayınlayamazlar. İmzalanan lisans ve telif hakkı devir sözleşmesine uymak zorundadırlar.
Hakem
Hakemler, aşağıdaki prensiplere bağlı kalarak görevlerini yerine getirirler:
• Çift kör hakem değerlendirme sürecini benimseyerek hareket ederler ve bu sürecin gerekliliklerini yerine getirirler. Yazarlar hakemlerin kim olduğunu bilmezler. Hakemler de değerlendirdikleri çalışmanın yazar(lar)ını tanımamaktadır.
• Hakemlik teklifi sunulduğunda, iki haftalık içerisinde, olumlu ya da olumsuz yanıt vermelidirler. Makul gerekçe ile talepte bulunan hakeme bir haftalık ek süre tanınabilir.
• Eğer çalışmanın konusuna dair uzmanlıkları yoksa veya sadece bir kısmını değerlendirebilecek durumdaysa, bunu açıklamalıdırlar.
• Kabul edilen zaman aralığında değerlendirme yapmayı kabul etmeli ve sarkma ihtimalinde bilgilendirmelidirler.
• Dergiye gönderilen tüm makaleler için bir benzerlik raporu oluşturulur. Benzerlik raporunun referanslar (kaynaklar) hariç %20 sınırını aşması halinde makale yazara yeniden gönderilir.
• Hakemler, değerlendirmeleri için kendilerine gönderilen makalelerde yazarın kendinden intihalini fark ettiklerinde editörlere bilgi vermekle sorumludurlar.
• Hakemler, incelemeleri yayınlanmadan önce, söz konusu yazıda bulunan ve kendi ilgi alanlarına giren herhangi bir bilgiyi kullanmamalıdır.
• Hakemler adil ve tarafsız bir değerlendirme yapamayacaklarını düşünürlerse, bunu bildirmelidirler.
• Hakemler hazırlamakta oldukları veya değerlendirmede olan bir çalışmalarına çok benzer bir çalışma söz konusuysa, değerlendirmeyi reddetmelidirler.
• Hakemler değerlendirme sırasında çıkan bir çıkar çatışmasını fark ettiklerinde dergiyi haberdar etmelidirler.
• Hakemler tüm yazı ve hakem değerlendirmelerini gizli tutmalıdırlar.
• Hakemler değerlendirmelerinin sadece bilimsel olduğunu, kişisel, finansal veya entelektüel taraflılık nedeniyle olumlu veya olumsuz biçimde etkilenmeyeceğini garanti etmelidirler.
• Hakemler yazara yönelik kişisel yorumlar veya gerekçelendirilmemiş suçlamalardan kaçınmalıdırlar.
• Hakemler eleştirilerinde spesifik olmalıdır; örneğin, "daha önce yapılmış bir çalışma" gibi genel bir ifadeyi somutlaştırmalıdırlar; bu, editörlerin değerlendirme ve karar alma sürecinde yazarlara adil davranması için yardımcı olacaktır.
• Hakemler yazarlarla dergiyi bilgilendirmeden doğrudan iletişime geçmemelidirler.
• Hakemler başka dilde yazmaktan kaynaklı olabilecek hassasiyetleri tanımalı ve bunu saygıyla ve uygun bir biçimde ifade etmelidirler.
• Hakemler, sırf kendi veya meslektaşlarının atıf sayısını artırmak veya görünürlüklerini yükseltmek için çalışmalara atıf önermemelidir. Bir çalışma önerilecekse, bu önerinin bilimsel bir gerekçesi olmalıdır.
Hakemler değerlendirme sonrası;
• Çalışmanın ve değerlendirme sürecinin gizliliğini korumaya devam etmelidirler.
• Esas yorumlarını ve geribildirimlerini etkileyebilecek bir durumun ortaya çıkması halinde dergiyi bilgilendirmelidirler.
• Revizyon ve yeniden değerlendirme ile ilgili dergiden gelen taleplere karşılık vermelidirler.
Etik İlkeler ve Değerler
TÜBA-KED, bilimsel çalışmalarda Committee on Publication Ethics (COPE) yüksek etik standartlarını benimser. Araştırmacılardan ve yazarlardan, çalışmalarını dürüst ve şeffaf bir şekilde sunmalarını bekler.
TÜBA-KED entelektüel söylemin ve kültürel korumanın temsilcileri olarak, bilimsel araştırmaların bütünlüğünü ve güvenilirliğini korumada etik ilke ve değerlerin büyük önem taşıdığını kabul eder. Etik davranışlara bağlılık, dergimizin güvenilirliğini sağlar ve kültür envanteri alanında bilginin ilerlemesine katkıda bulunur.
• Yazarlardan, başkalarının katkılarını doğru bir şekilde atfederek özgün ve otantik çalışmalar sunmaları beklenir.
• İntihal, veri uydurma ve tahrifat kesinlikle yasaktır.
• Listelenen tüm yazarlar araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş olmalıdır. Katkıda bulunan her kişiye uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır.
• Hayalet yazarlık ve misafir yazarlık kabul edilemez. Önemli katkılarda bulunan tüm bireylere teşekkür edilmelidir.
• Akran değerlendirme süreci, bilimsel yayınların kalitesinin korunması için çok önemlidir. Hakemler değerlendirmelerini objektif ve yapıcı bir şekilde yapmalıdır.
• Editörler, çıkar çatışmalarından uzak, adil ve tarafsız bir değerlendirme süreci sağlamaktan sorumludur.
• Yazarlar, hakemler ve editörler, araştırma veya inceleme sürecini etkileyebilecek her türlü çıkar çatışmasını açıklamalıdır.
• Yayın sürecinin nesnelliğini ve tarafsızlığını korumak için çatışmaları yönetmek ve azaltmak için adımlar atılmalıdır.
• Yazarlar, deneklere insancıl muamele, verilerin uygun şekilde kullanılması ve ilgili yönetmelik ve kılavuzlara uygunluk dahil olmak üzere araştırmada etik standartlara bağlı kalmalıdır.
• İnsan veya hayvan denekleri içeren araştırmalar için etik izin alınmalı ve makalede açıkça belirtilmelidir.
• Raporlamada şeffaflık, bilimsel topluluk içinde güven oluşturmak için gereklidir.
• Yazarlar, araştırmaya dahil olan bireylerin mahremiyetine ve gizliliğine saygı göstermelidir.
• Katılımcılardan onam formu bildirimi alınmalı, hakları ve saygınlıkları korunmalıdır.
• Editörler, aynı anda başka bir yere gönderilmiş makaleleri kabul etmeyecektir.
• Hata veya suiistimal durumlarında düzeltmeler, geri çekmeler ve açıklamalar derhal yapılmalıdır.
• Yazarlar kültürel çeşitliliğe dikkat etmeli ve araştırma konularının kültürel bağlamlarına saygı göstermelidir.
• Saldırgan veya uygunsuz dil, görüntü veya içerik kesinlikle yasaktır.
• Araştırmacılar, hakemler ve editörler, yeni ortaya çıkan etik konular hakkında bilgi sahibi olmaya ve sürekli mesleki gelişim göstermeye teşvik edilmektedir.
TÜBA-KED, bu etik ilke ve değerlere bağlı kalarak, en yüksek dürüstlük, şeffaflık ve kültürel çeşitliliğe saygı standartlarını destekleyen bilimsel bir ortamı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Yazarlar, hakemler ve editörler bu ilkelerin korunmasında temel ortaklardır ve bilginin ilerlemesine ve kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunurlar.
Açık Erişim ve Yayın Politikası
Dergi, çeşitlilik ilkesine dayanarak dergi kapsamına giren konularda farklı disiplinlerden gelen makalelere açıktır. Kalite kontrol süreci, akademik standartlara uygunluğu değerlendirmek üzere bir hakem değerlendirme sürecini içerir.
İçerik erişimi noktasında dergide, yayınlanan içeriklerin ulaşılabilir olması önemlidir. Yayımlanan dergiler tüm yükseköğretim kurumlarının merkez kütüphanelerinde gönderilmenin yanı sıra derginin merkezinde tutulan fiziksel arşivler açık erişim formatında tutulan dijital arşivler de korunmaktadır. Bu çift sistem sayesinde araştırmacılar, öğrenciler ve okuyucular, sayılara kolayca erişebilmektedir. Derginin materyali, açık erişimi ve bilgi alışverişini teşvik etmek amacıyla Creative Commons CC-BY-NC-ND 2.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, çalışmalarını sunarken bu lisansın koşullarına uymak zorundadır. Dergide yayınlanan tüm yazılar, https://dergipark.org.tr/tr/pub/tubaked adresinden erişime açıktır. Bu politika, bilgiye erişimi genişletme, araştırmayı destekleme ve bilimsel bilginin paylaşımını teşvik etme amacını taşımaktadır. Dergi, bilim dünyasına ve topluma katkı sağlamak adına açık erişimi ön planda tutarak bilimsel içeriğin geniş bir okuyucu kitlesi tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmesine imkan tanımaktadır.
Yayınlanan makalelerin tüm yayın, yayım ve dağıtım hakları TÜBA-KED'e aittir. Alıntı yapılması durumunda kaynak belirtilmesi zorunlu olup, yazının tamamının kullanımı derginin iznine bağlıdır.
Saygılı bir akademik atmosferi teşvik etmek ve bilimsel titizlik ve dürüstlük standartlarını korumak derginin hedefleridir. Yayınladığımız herhangi bir makale ile ilgili bilimsel eleştiri veya itirazlarınız varsa, lütfen bize bildiriniz. Bu tür bir talep ulaştığı zaman "Editoryal İnceleme", "Etik Değerlendirme", "Gizlilik" ve "Editoryal Karar" süreçleri işletilir. Okuyucu şikayetleri ve itirazlarına yanıt vermek için şeffaf ve sorumlu bir sistem sağlamak derginin temel öncelikleri arasındadır.
Derginin iş bu etik ve yayın politikası metninde belirtilen yükümlülük ve politikalara uymayan içerik veya davranışlarla karşılaşırsanız lütfen tuba-ked@tuba.gov.tr adresi üzerinden bizlere bildiriniz.
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi (TÜBA-KED), TÜBA Konseyi veya TÜBA-KED Editör kurulu kararı ile yılda bir özel sayı yayımlama hakkını saklı tutar. Özel sayı teklifinde bulunmak isteyen araştırmacılar veya bilimsel etkinlik düzenleyicileri, dergi kapsamında bulunan ilgili bilimsel etkinliğin detaylarını içeren özel sayı tekliflerini dergi sekreteryasına Dergipark üzerinden gönderebilir. TÜBA Konseyi veya TÜBA-KED Editör kurulu tüm teklifleri inceler ve kabul edilenler için makale çağrısında bulunulabilir. Sadece özel sayı için dergiye misafir editör görevlendirilmesi yapılabilir.
Özel Sayı Teması ve Odak Noktası
Kültürel Envanter Dergisi'ndeki her özel sayı, derginin kapsam ve amaçlarıyla uyumlu, güncel ve ilgili bir araştırma temasına odaklanan bir makale koleksiyonu sunmayı amaçlar. Amaç, çeşitli bakış açılarını, araştırma bulgularını ve görüşleri bir araya getirerek akademik literatürü zenginleştirmektir. Editör kurulu, bir özel sayı çağrısı başlatabileceği gibi, araştırmacılar veya bilimsel etkinlik düzenleyicilerinden gelen özel sayı taleplerine de yanıt verebilir. Sempozyum ve konferanslardan gelen teklifler kabul edilir ve uygunluk ile kalite açısından editör kurulu ve yardımcı editörler tarafından değerlendirilir.
Dergi, zaman zaman önemli ve güncel bir konu üzerine makale çağrısı yapabilir. Özel sayılar genellikle 10-12 araştırma makalesinden oluşur ve giriş ile sonuç yazılarıyla desteklenir.
Özel sayı tekliflerinin değerlendirilmesinde ana kriterler şunlardır:
- Önerilen temanın önemi ve güncelliği
- Akademik alana katkı potansiyeli
- Derginin yayın politikası ve tematik kapsamıyla uyum
Özel sayılar için yapılacak tüm başvurular Dergipark platformu üzerinden yürütülür ve makaleler İngilizce veya Türkçe olarak kabul edilir. Gerekli durumlarda editör kurulu makale sayısını veya dil dağılımını ayarlayabilir. Makaleler derginin format ve yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır ve özel sayı editörü makaleler için sayfa sınırları belirleyebilir.
Gönderim, İnceleme ve Revizyon Süreci
Özel sayıdaki makaleler için hakem değerlendirme süreci, baş editör veya atanmış misafir editör(ler) tarafından yürütülür. Özel sayı editörü, makalelerin tematik uyumunu, zamanında gönderilmesini ve hakem geri bildirimlerine uygunluğunu sağlamakla sorumludur. Değerlendirme süreci, standart sayılarla aynı olup, gerekirse alan editörlerinden ek destek alınır.
Derginin açık erişim politikası ve makalelerde yayın ücreti almama politikası özel sayılar için de geçerlidir.
Makale gönderim/süreç işletimi ücretsiz olarak sürdürülmektedir.
Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.